Hrady.cz
Šternberský palác vznikl radikální přestavbou dvou gotických domů renesančně a později barokně upravených podle projektu Giovanni Batisty Alliprandiho.
© Milan Caha 02/2008
Graficke pismenko Palác vznikl sloučením dvou starších domů. Levý z nich byl zvaný Bašta. 2.6.1541 v něm vznikl požár, který zničil velkou část Malé Strany a Hradčan. V roce 1664 získal dům, který v renesanci vznikl na místě Bašty, komoří Adolf Vratislav ze Šternberka. Po dvaceti letech získal vedlejší dům. Sjednocení obou domů si objednal František Damián ze Šternberka (1713–19). Od poloviny 19. století byl palác pronajímán, na konci 19. století v něm sídlilo policejní ředitelství. Na průčelí paláce zaujme barokní obraz Korunování P. Marie v bohatém štukovém rámu.
Milan Caha (zdroj: Pavel Vlček edt., Umělecké památky Prahy - Malá Strana, Academia, Praha 1999), 5.2. 2008