Morový sloup Nejsvětější Trojice z let 1853-1860 postaven na základech staršího sloupu z pol. 18. století. Sloup nese osm soch světců. Zakončen nádhernou barokní hlavicí.
Graficke pismenko Na náměstí ve městě Loštice stojí sloup Nejsvětější Trojice. Jedná se o neogotické dílo vybudované v letech 1853-1860. Autory jsou kameník Vendelín Steiger z Maletína a sochař František Rott z Orlice u Králíků. Samotnému dílu předcházela starší barokní skulptura Nejsvětější Trojice se čtveřicí menších sošek sv. Rocha, Šebestiána, Františka Xaverského a Karla Boromejského z poloviny 18. století. Ty byly následně doplněny o větší sochy sv. Cyrila, Metoděje, Petra a Prokopa. Sloup je zakončen nádhernou barokní hlavicí s nebesy, sochami Boha a Krista, kterým vévodí pozlacený Duch svatý.

Ivo Rozehnal - zdroj - web regionmohelnicko.cz/o/kamenna-kasna-a-sloup-nejsvetejsi-trojice-lostice, 1.7. 2016

socha, monument
     Šumperk  (SU)