Část areálu biskupského domu postaveného před r.1060. Po požáru v pol. 12. stol. dům rozšířen, upraven v gotice i renesanci. Dnešní podoba je raně barokní z pol. 17. stol. podle projektu Francesca Carratiho.
pohled od jihozápadu
© Milan Caha 02/2008
Graficke pismenko Dnešní budova stojí na místě, kde původně stával dřevěný biskupský palác, postavený po roce 976 pro prvého pražského biskupa Dětmara a později sv. Vojtěcha. Kamenný Biskupský dům – jako jeden z prvních kamenných obytných domů u nás –- vznikl před rokem 1060 a po požáru ve 12. století byl přestavěn a rozšířen. Kromě domu zde v té době stávala kaple sv. Mořice, zbouraná při úpravách na konci 19. století. Z románské podoby paláce se zachovaly fragmenty sdružených oken ve východním průčelí budovy. V r. 1486 získala dům Svatovítská kapitula a tehdy se stal sídlem probošta. Budova prošla několika zásadními přestavbami, jak v gotice, tak ...
Milan Caha (zdroj: Pavel Vlček edt., Umělecké památky Prahy - Hradčany, Academia, Praha 2000), 4.2. 2008

Praha 1-Hradčany