Současný barokní kostel postaven na místě původního gotického r.1738. Kolem kostela hřbitov s ohradní zdí do níž je vsazeno devět mramorových figurálních náhrobníků z druhé pol. 16. a počátku 17. století.
Kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Starkoči
Pohled od jihu
© Pavel Vítek 02/2008
Graficke pismenko Obec Starkoč leží 5,5 km západně od Ronova nad Doubravou a 9 km severovýchodně od Čáslavi. Nepřehlédnutelná silueta kostela je dobře viditelná ze silnice I/17 Čáslav – Chrudim při cestě z Čáslavi za obcí Vrdy po levé straně.
Kostel Nanebevzetí Panny Marie stojí na malém návrší na východní straně obce.

historie

První písemná zmínka o Starkoči pochází z roku 1352, kdy zde stávala tvrz a již tehdy zde je doložen i farní kostel. Současný kostel byl postaven na místě původního roku 1738 v barokním stylu. Neorientovaný jednolodní kostel s mohutnou hranolovitou věží v průčelí kostela je dominantou obce. Nároží kostela jsou zaoblená. Na severní straně stojí sakristie. Fasády kostela jsou členěny lizénami, okna i portál rámovány jednoduchými šambránami.

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (P-Š), Academia Praha 1980, 29.2. 2008

Kutná Hora  (KH)