Hrady.cz
Původně románský kostel goticky přestavěn. Při přestavbě v 18.st. odstraněny poslední zbytky stavby z románské doby. V průběhu 20. století a hlavně v jeho druhé polovině kostel zchátral. V 90. letech 20.st. opravena alespoň střecha.
Kostel sv. Bartoloměje v Dřevčicích
Pohled od jihovýchodu
© Pavel Vítek 11/2007
Graficke pismenko Obec Dřevčice leží 3 km jihozápadně od Brandýsa nad Labem a 4 km východně od okraje Prahy při silnici II/610 Praha – Brandýs n. L. Vzhledem k blízkosti hlavního města je dosažitelnost obce dobrá místní dopravou (PID).
V obci se nachází pozůstatky středověké tvrze a barokní zvonice.

historie

Původ kostela sv. Bartoloměje sahá do 11. – 12. století, kdy byl vystavěn ve stylu románském. První písemná zmínka o kostelu pochází z roku 1384. V pozdějších letech byla na jižní straně kostela přistavěna raně gotická část se čtvercovým presbyteriem a zvětšena kostelní loď. Během třicetileté války byl kostel vypálen, ale i po opravě nebyl jeho stav dobrý. Při rekonstrukci kostela ve 2. pol. 18. století byl vystavěn nový presbytář. Tehdy byl ale

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (A-J), Academia Praha 1980, 3.2. 2008

popis

Kostel sv. Bartoloměje je jednolodní, obdélníkový s pravoúhlým presbytářem a sakristií umístěnou v ose kostela na jeho východní straně. Hlavní oltář kostela je barokní z 2. čtvrtl. 18. století, s bohatou řezbářskou výzdobou. Na pravé straně chrámové lodi se nachází náhrobní kameny Karla a Hynka Vrábských z Vrábí z konce 16. století. Původně byly umístěny v podlaze, kdy zakrývaly vchod do podzemní hrobky. Při rekonstrukci kostela v roce 1860, kdy

Pavel Vítek - zdroj - Umělecké památky Čech (A-J), Academia Praha 1980, 10.2. 2008