Skácelův kříž

Kopčanka - Hájov, Hukvaldy
Dřevěný kříž zasazený v kamenném podstavci na paměť tragické události, při níž zde zahynul 13. 10. 1884 ředitel kn. arcibiskup. panství Hukvaldy Antonín Skácel, když se splašili koně s jeho kočárem.
celkový pohled na kříž od cesty
Graficke pismenko Při cestě z Hájova na Hukvaldy, kousek nad Hájovským rybníkem, v kopci zvaném „Kopčanka“ stával starý dřevěný kříž zasazený v kamenném podstavci. Vznikl na paměť tragické události, při níž na tomto místě zahynul 13. října 1884 ředitel kníž. arcibiskupského panství Hukvaldy Antonín Skácel, když se splašili koně táhnoucí jeho kočár.
Časem dřevo uhnilo a zůstal pouze onen kamenný sokl. V nedávné době byl dřevěný kříž obnoven a místo opatřeno pamětní tabulkou.
Jiří Tichánek, Jan P. Štěpánek, 2.2. 2008

Popis historické události v místním nářečí
    Jak to již většinou bývá, odehrála se zde v minulosti tragédie spojená s lidským osudem. Co se tu vlastně stalo? O tom nás spravuje níže uvedený text zapsaný ve sklenovském nářečí. „Dyš iděm z Příbora na Uchvaldy, přiděmy k Hájovskému dvoru. Hned za dvorem je kopec a les, který se menuje Kopčanka. V Hájovském dvoře něbylo kolem roku 1880 žádného řiditela a temu tam jezdil dohlidať na dělníky řiditel z Uchvaldského panstvja. V teda byl řiditelem

Jiří Tichánek, 2.2. 2008
    Ředitel kníže-arcibiskupského panství Hukvaldy Antonín Skácel zastával svůj úřad v letech 1877 – 1884. Po něm následoval v letech 1884–1890 Ferdinand Heller, 1890–1893 Vojtěch Kovařík, 1893–1894 Richard Růžička, 1895–1915 Albrecht Höhlmann, 1915–1919 Josef Šesták a posledním ředitelem byl v letech 1919–1940 Hynek Mlčoch z Hukvald.

Nový Jičín  (NJ)