Bohoslužebná budova Katolické církve v Chrudimi na hřbitově U Kříže. Kostel byl zřejmě postaven v Chrudimi jako první, v 2. pol. 17. stol. upraven pozdně goticky, další úpravy v pol. 19. stol.
pohled na průčelí
Graficke pismenko V kostele Povýšení svatého Kříže se konají pohřební bohoslužby a je zde sloužena mše v den Vzpomínky na všechny věrné zemřelé 2. listopadu (Dušičky), a také v den poutní slavnosti 14. září. V kostele je 65 míst k sezení.
Rostislav Vondra, (zdroj:Chrudim - vlastivědná encyklopedie, Kobetič, Pavlík , Šulc a kol., MILPO Media, Praha 2005), 1.02.2008, 1.2. 2008

historie

O nejstarší historii kostela nejsou žádné zprávy. Předpokládá se, že byl založen v osadě archeologicky doložené již pro dobu románskou. Kolem kostela se pohřbívalo nejpozději od 11. století. V roce 1349 je kostel v listině arcibiskupa z Pardubic označován jako „ecclesia sancte Crucis (kostel svatého Kříže). Fara zde zanikla v roce 1421 a kostel sloužil nadále jako hřbitovní. Byl několikrát opravován, v letech 1863 – 1874 byl regotizován

popis

Kostel Povýšení svatého Kříže je orientovaný (tzn. hlavní oltář směřuje k východu), jednolodní, s polygonálně uzavřeným presbytářem. Na severní straně kostela je přistavěna malá sakristie a vnější kamenná kazatelna, na západní straně otevřená sloupová předsíň. Hlavní vchod v západním průčelí je gotický, ve tvaru lomeného oblouku. Nad ním je rozetové okno a v mělkém výklenku vysoký kamenný kříž. Střecha kostela je sedlová, nad presbytářem nižší.