Zachovalý piaristický klášter s barokním kostelem sv. Stanislava z let 1642–48 dle projektu stavitele Pochsbergera. Kostel má cenný barokní interiér. Areál se nachází vně městských hradeb při bývalé Horní bráně.
klášter piaristů s kostelem sv. Stanislava od západu
© Jan P. Štěpánek 05/2008
Graficke pismenko Zachovalý areál kláštera piaristů s barokním kostelem sv. Stanislava s dominantním dvouvěžovým průčelím v historickém centru města Podolínec na severovýchodě Slovenska. Klášter s kostelem byly postaveny vně městských hradeb ve východním sousedství bývalé Horní brány. Od města klášterní areál oddělovala dodnes zachovalá městská hradba.

historie

Areál raně barokního kláštera piaristů s kostelem sv. Stanislava byl vystavěn v severovýchodní části města za hradbami v letech 1642 až 1648 podle plánů stavitele Pochsbergera. Vlastní klášter je patrový, čtyřkřídlý areál na půdoryse obdélníka s věžemi v každém z nároží. Objekt kostela je postaven tak, že dělí areál kláštěra na dvě poloviny a vytváří tak dvě nádvoří. Západní nároží, severozápadní a část jihozápadního průčelí kláštera je

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    klášter