Kohlova kašna

Lví kašna, Leopoldova kašna
Kašna z r. 1686, dílo kameníka Francesca della Torre a sochaře Jeronýma Kohla, je zdobena lvími hlavami, římskými bohy Merkurem, Vulkánem, Neptunem a Herkulem a dalšími alegorickými postavami.
© Milan Caha 01/2008
Graficke pismenko Barokní Kohlova kašna se nachází na druhém nádvoří Pražského hradu. Byla postavena roku 1686 za panování Leopolda I. Po určitou dobu byla považována za dílo Arnošta Heidelbergera. Dnes je za autora označován sochař Jeroným Kohl (iniciály H.K. – tedy Hieronymus – Jeronym – Kohl na Vulkánově soše objevil archivář Jan Herain). Autorem kamenických prací je Ital Francesco Bartolomeo della Torre. Kašna byla důležitou součástí vodního hospodářství hradu; byla největší z hradních nádrží a výraznou úlohu sehrála v případě požárů a obléhání. Vodu do ní přiváděl jedlovými trublkami královský hradní vodovod (vybudovaný 1550 – 1573) z Brusnice a z rybníka pod letohrádkem Hvězda. V roce 1982 byla kašna zrestaurována.
Milan Caha (zdroj: A. Ederer, J.Uxa, Pražské kašny a fontány, Libri 2004), 29.1. 2008

popis

Pískovcová nádrž ve tvaru čtyřlístku je zdobena festony, lvími hlavami (podle kterých dostala své druhé jméno), maskarony a kartušemi s císařským monogramem „L“ (Leopold I.). Uprostřed je trojstupňové sochařské dílo – nejníže jsou čtyři postavy antických bohů – Merkura, Vulkána, Neptuna a Herkula, v prostředním stupni jsou dvě sochy Tritonů a na vrcholu je koule držená třemi lvy. Na vrcholu ještě bývala habsburská orlice, byla však odstraněna po