Moje místa 0
Novobarokně-secesní kostel od profesora brněnské německé techniky Ferdinanda Hracha z let 1911–12. Postaven původně pro německé obyvatele Brna - Horních Heršpic. Zasvěcen členu řádu redemptoristů, narozenému roku 1751 v Tasovicích u Znojma.
Hlavní obrázek místa
Kostel sv. Klementa Marie Hofbauera v Brně - Horních Heršpicích kombinuje novobarokní prvky se secesní formou.
Graficke pismenko Bezprostřední okolí Horních Heršpic je silně industrializováno a nenabízí příliš vhodných turistických cílů. Za kostelem se nachází pozoruhodný tovární objekt z konce 19. století, na blízké Sokolově ulici na brněnské poměry unikátní barokní lidový dům z 18. století a v sousedních čtvrtích Dolní Heršpice a Přízřenice zaujmou místní kaple a drobné sakrální památky. Významnou památkou v okolí je původně románský kostel sv. Jiljí v Brně – Komárově, kam jsou dodnes Horní Heršpice přifařeny. Ze středu města jezdí do Horních Heršpic autobusy MHD a nachází se zde železniční stanice – uzel tratí do Jihlavy a Hrušovan nad Jevišovkou.
Milan Náplava, 28.1. 2008

historie

Dnešní brněnská čtvrť Horní Heršpice (Městská část Brno – jih) byla do dubna 1919 samostatnou obcí. Původně byla osídlena slovanským obyvatelstvem. Ovšem roku 1645 přitáhli k Brnu Švédové a v rámci dlouhého obléhání vypálili všechny vsi v okolí. Ušetřeny nezůstaly ani Horní Heršpice. To způsobilo, že ještě roku 1653 bylo z 20 gruntů osedlých pouze 11. Za čtyři roky byly už osídlené všechny a mezi obyvateli převážili Němci. Ve vesnici byly tehdy

Milan Náplava podle Dějin města 2 (1973), 28.1. 2008

popis

Kostel sv. Klementa Marie Hofbauera v Brně – Horních Heršpicích je významnou sakrální památkou brněnské moderní architektury. Secesní styl kombinuje s barokními reminiscencemi. Nachází se na Bednářově ulici v pěkném parčíku, který dominuje novodobému náměstí. Do hmoty lodi kostela s lomenou střechou a se zvýšeným přízemím (na průčelí s mohutným štítem s motivem velkého kříže) se vchází zajímavým vstupním přístavkem pod polokruhovým oknem. Nad