Pozdně gotická bohoslužebná budova Katolické církve v Chrudimi v Zieglerových sadech, původně hřbitovní kostel. Vysvěcen v roce 1521, v polovině 18. století přestavěn.
pohled na kostel od JZ
Graficke pismenko Pozemek – původně zahradu – na stavbu kostela a založení hřbitova zakoupila chrudimská obec roku 1518. Stavba byla zahájena v roce 1519, kostel byl vysvěcen roku 1521. S výjimkou několika menších stavebních úprav zůstala budova dodnes v původním stavu. Vnitřní úpravy proběhly zejména koncem 17. století za chrudimského děkana Samuela Václava Hataše. Největší zásahy provedl stavitel František Schmoranz st. v letech 1856–1859, kdy nechal zazdít boční vchod, odstranit vnější kamennou kazatelnu, vystavět štít předsíňky a uskutečnit další úpravy. Kostel byl opravován rovněž za 1. světové války, znovu vysvěcen byl v červnu 1916.
Rostislav Vondra, zdroj: (Chrudim - vlastivědná encyklopedie, Kobetič, Pavlík, Šulc a kol., MILPO Media, Praha 2005), 28.01.2008, 28.1. 2008

popis

Kostel sv. Michaela je pozdně gotický, orientovaný (hlavní oltář tedy směřuje k východu), jednolodní, s pětiboce uzavřeným presbytářem. K lodi přiléhá na jižní straně sakristie. Na západním průčelí s cimbuřím je nad oknem štítek s reliéfním kalichem. Před průčelím je sloupová předsíňka, na níž je novogotický štít. Hlavní vchod je sklenut do lomeného oblouku. Na kůr vede z jižní strany vnější schodiště s kamenným zábradlím a dřevěnou pultovou

Pardubický kraj
     Chrudim  (CR)