Hrady.cz
Původně renesanční zvonice přestavěna kolem r.1776 barokně. Původní cibulovitá střecha r.1846 nahrazena stanovou. Ve zvonici instalovány tři zvony.
Zvonice ve Svémyslicích
© Pavel Vítek 10/2007
Graficke pismenko Obec Svémyslice se nachází v okrese Praha – východ a leží 4 km jižně od Brandýsa nad Labem a 3 km od východního okraje Prahy. Vzhledem k blízkosti Prahy je obec velice dobře dostupná příměstskou dopravou (PID). V těsné blízkosti obce prochází rychlostní silnice Praha – Turnov, ale výjezd ani nájezd z ní v blízkosti není.
Zvonice stojí v centru obce nedaleko kostela sv. Prokopa v areálu hřbitova kostel obklopující.

historie

Původně renesanční zvonice byla při stavbě kostela kolem roku 1776 barokně přestavěna. Renesanční vstup na jižní straně zvonice byl zazděn a nově proražen na severní straně. Rovněž v interiéru byla odstraněna renesanční patra. Schodiště bylo nově vyzděno ve zvláštním polygonálním věžovitém tělese na východní straně zvonice. Nově byla instalována dřevěná zvonová stolice. Původní střecha zvonice byla cibulovitého typu. Poslední úpravou prošla

Pavel Vítek - zdroj - České, Moravské a Slezské zvonice, Nakladateství LIBRI 2001, 28.1. 2008

popis

Po přestavbě po roce 1776 je zvonice barokní, hranolová, dvoupatrová s nepatrnými zbytky původních renesančních psaníčkových sgrafit. Z původní renesanční zvonice zachovány zbytky kamenného soklu. Střecha zvonice je od roku 1846 stanová. Ve zvonové části osazeny tři zvony. Největší zvon má v průměru 1,11m, druhý 0,96 m a nejmenší 0,68 m. Zvony pocházejí z let 1540 a 1630.
    Pavel Vítek - zdroj - České, Moravské a Slezské zvonice, Nakladateství LIBRI 2001, 31.1. 2008