Tvrz byla postavena ve 14. stol. Majitelé se často střídali a tvrz jimi byla přestavována. Nyní je součástí expozice Muzea Kroměřížska- Lidové stavby Rymice a přístupná veřejnosti v rámci okružní prohlídky.
Rymice-tvrz
zatím nepřístupný objekt, první cukrovar na Moravě
Graficke pismenko Starobylá obec Rymice je doložena od r. 1353. Leží na silnici II/490 z Holešova do Říkovic. Budova zachovalé dvoupatrové, původně středověké tvrze stojí v areálu bývalého dvora ve východní části obce, ležící necelé 4 km severozápadně od Holešova. Od r. 2006 je rekonstruovaná tvrz přístupná jako součást prohlídkového okruhu expozice Muzea Kroměřížska-Lidové stavby Rymice.

historie

Ves Rymice tvořila kdysi samostatné panství, k němuž patřily i sousední Všetuly. Proto tu již v druhé polovině 14. století (1374) stála tvrz, jak je o tom zmínka v pramenech při předávání vsi poručníkem synů Viléma z Kunštátu Janu z Cimburka. Tvrz byla pobořena v druhé polovině 15. století za válek česko-uherských, ale počátkem 16. století ji znovu obnovili Podstatští z Prusinovic, jimž náležela ves Rymice v letech 1481-1587. Tehdy vznikla

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 7.6. 2004

Zlínský kraj