Moje místa 0
Pozůstatky tvrze a poplužního dvora z 15. stol. ve vsi poblíž Kolovče (Domažlice). Kromě chátrajících budov dvora různého stáří se zachovaly zbytky středověkého opevnění s nově opravenou nárožní baštou.
Severní strana poplužního dvora
Graficke pismenko Obec Zichov se nachází asi 16 km severovýchodně od Domažlic mezi Chudenicemi a Kolovčí. Je položena v malebném údolíčku obklopena lesy mezi vrchem Radlicí (604m n.m.) a Bukovou horou (579m n.m.). Toto odlehlé místo je pro návštěvníka dostupné nejlépe autem po silnici z Kolovče nebo pěšky po zelené značce z Chudenic (asi 3km).
Otto Slabý, 11.2. 2008

historie

Ves Zichov přešla po r. 1300 (první zmínka z r. 1273) z církevních rukou do šlechtických. V 15. stol. zde byla při dvoře vybudována tvrz. Koncem téhož století drželi sídlo páni z Roupova, za nichž byl dvůr i s tvrzí mohutně opevněn. R. 1589 získali majetek Žákavci ze Žákavy, kteří záhy přestali panské sídlo užívat, protože si v nedalekých Srbicích postavili zámeček. Dvůr Zichov byl však nadále využíván až do dnešních časů.
    Otto Slabý, Wetengl, L.,Hláska ročník II., Encyklopedie českých tvrzí, III.díl, ARGO 2005, 8.2. 2008