hrad Újezd u Ždánic

Hradisko, Lhota
Zachovalý reliéf hrádku neznámé historie na úbočí údolí Trkmanky (Bezednice), v nádherném prostředí Ždánického lesa.
Pohled na jádro hrádku od severovýchodu
© Roman Řezáč 01/2008
Graficke pismenko Hrádek zvaný Hradisko či Újezd, leží na okraji velkého plochého ostrohu, táhnoucího se z masivu vrcholu Hradisko, nad údolím Trkmanky, neboli Bažantnice (místními též zvané Bezednice), asi 3 km severozápadně od Ždánic, v oblasti Ždánického lesa. Ten je studnicí památek jak středověkých, tak pravěkých. Nedaleko se nachází známá lokalita Konůvky s archeologicky prozkoumanou vesnicí, tvrzí a kostelem nebo hrádek Kepkov či Kvášov. Při mé návštěvě tento hrádek neustále zahalovala mlha, jako by symbolicky chtěla vyjádřit tajemnost toho sídla, jehož historie i podoba je stále neznámá. Dokonce se uvažuje o tom, že nebylo zcela dokončeno (J. Unger 1992). ...

historie

Historie hrádku je zatím značně nejistá a neznámá. Ves Lhota se zmiňuje od roku 1391, kdy už patřila ke Ždánicím. Od roku 1490 byla již pustá. Mezitím se ves zmiňuje v roce 1466, její zánik je tedy třeba hledat někde v rozmezí pozdějších 24 let. Vznik hrádku je tak možné předpokládat ještě před rokem 1391, kdy ještě před připojením ke Ždánicím byla jeho stavba logická. Pokud bychom se ztotožnili s názorem, že sídlo nebylo dokončeno, mohlo to být

Zmínky o údajných zbytcích zdí
    V 19.století se hovoří o zdech na hrádku (konkrétně J. Vrbas, který hrádek prvně popsal). Toto však není nijak podložené. Povrch hrádku je mimo jedné výrazné deprese rovný a nenese po zdivu žádné památky. Je však pravdou, že po bocích se několik menších kamenů povaluje. Pravděpodobně z hrádku pochází, ale jejich četnost a velikost spíše naznačuje jejich použití pro podezdívku nějaké stavby či dřevěné hradby, než pro skutečný kamenný palác, ač

popis

Reliéf hrádku je velmi dobře dochovaný. Měl dvoudílnou podobu, skládající se z předhradí a samotného jádra, umístěnými podélně za sebou, orientace sever-jih. Celkově tak hrádek dosahoval úctyhodné 100 m délky. Jádro mělo obdélníkový tvar, zřejmě se zaoblenými rohy, o rozměrech asi 20 x 10 m. Na jeho povrchu se nachází jediná výrazná deprese, a to v severozápadním rohu jádra. Vzhledem k terénní situaci a poloze předhradí je to ideální místo