Vrcholné dílo české kubistické architektury, postavena v letech 1912 – 1913 podle projektu Josefa Chochola. Po II.svět. válce mateřská škola, dnes rekonstrukce do původní podoby. Kolem architektonicky cenná zahrada.
Graficke pismenko Třípodlažní vila byla postavena na místě zbořené schwarzenberské cihelny. Autorem projektu je architekt Josef Chochol, který využil půdorysně zvláštní, nepravidelnou parcelu a dům zasadil do kubisticky projektované zahrady. Majitelem byl stavitel Bedřich Kovařovic.. Stavba proběhla v letech 1912 – 1913. Hlavní – méně reprezentativní průčelí vily vede do Libušiny ulice a je zakomponováno do fronty domů. V tomto průčelí je provozní vstup do objektu. Zadní – paradoxně honosnější a zajímavější průčelí bylo míněno jako reprezentativní a tvoří nároží Rašínova nábřeží a Vnislavovy ulice. Kubisticky komponovaná zahrada má rozlohu cca 300 m2. Zahrada je obehnána ...
Milan Caha (zdroj: Pavel Vlček (edt.), Umělecké památky Umělecké památky Prahy - Nové Město a Vyšehrad, Academia, Praha 1998), 27.1. 2008

Praha 2-Vyšehrad