Snahu o výstavbu kaple v Kunčičkách u Bašky zhatila poprvé 2. světová válka. Po ní byla iniciativa obnovena. R. 1949 poklepán základní kámen, ale stavbu definitivně zhatil komunistický režim. Základní kámen byl přenesen k Bayerovu mlýnu.
základní kámen nikdy nepostavené kaple v Kunčičkách u Bašky
© Jan P. Štěpánek 09/2006
Graficke pismenko Obec Kunčičky u Bašky je jednou z nejstarších obcí na Frýdecko-Místecku. Prvně je jmenována již v roce 1288. Vždy samostatná moravská obec ležící asi 2 km jižně od Místku je od roku 1960 sloučena se slezskou Baškou. Krom Bayerova mlýna nemá obec výraznější dominantu ani církevní objekt. První snahy o postavení kunčičské kaple se objevují v období první republiky, avšak překazila je 2. světová válka. Peníze, které spolek na výstavbu kaple nashromáždil, musely být použity jinde. Opětovné snahy o výstavbu malého svatostánku se vynořily po skončení války. Byly připraveny peníze i pozemek. Dokonce proběhlo v roce 1949 i slavností poklepání ...