Gotický (podle místních románský) kostel kolem pol. 18. století přestavěn barokně. Jednolodní podélná stavba s trojbokým závěrem, sakristií na severu a předsíní na jihu. Součást areálu se hřbitovem, dřevěnou zvonicí ze 17. století a márnicí.
Kostel od jihu
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o sudých sobotách od 14.00.

Kostel svaté Kateřiny ve Vlastibořicích
    Vlastibořice byly zemanským sídlem s tvrzí doloženou poprvé nepřímo roku 1357 (predikátem majitele), přímo pak 1379 (prodejem obce) a naposledy 1424. Místní zemani byli zřejmě i stavebníky zdejšího kostela, který byl podle místní kroniky původně románský. Jeho dnešní vzhled je výsledkem barokní přestavby v polovině 18. století, ze kdy pochází i část vnitřního vybavení. Křížovou cestu vytvořil o století později Petr Bušek, známý svými

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 4., Academia 1982 a K. Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri 2001, 28.9. 2010

Liberecký kraj
     Liberec  (LI)