kostel Českobratrské církve evangelické

Ostravice, Staré Hamry - Hamrovice
Kostel Českobratrské církve evangelické v ostravické části Hamrovice nad pravým břehem řeky Ostravice. Vystavěn v l. 1873–74 a slavnostně vysvěcen 24.7.1874.
jižní fronta kostela
© Jan P. Štěpánek 01/2008
Graficke pismenko Farní kostel českobratrské církve evangelické na Ostravici se nachází na hraně prudkého svahu nad pravým břehem řeky Ostravice, naproti centru obce s bývalou arcibiskupskou pilou a nádražím. Zmínka, že kostel stojí nad pravým břehem řeky Ostravice znamená, že neleží na Moravě, jako obec Ostravice, ale ve Slezsku a územně tak původně spadal do katastru obce Staré Hamry. Této části Starých Hamer se původně říkalo Hamrovice.

historie

Kostel byl vystavěn v letech 1873–74 a vysvěcen byl 24. července 1874. Jednoduchá obdélná stavba s polygonálně ukončeným ustoupeným presbyteriem s na severu přistavěnou sakristií. Průčelí kostela dominuje nevystupující štíhlá zvonicová věž zakončená jehlancovou střechou. Do kostela se vstupuje zajímavým portálem se dvěma polosloupy zakončenými korintskými hlavicemi. Pilastry bočních fasád jsou ukončeny zajímavými štukovými dekory ve stylu „oka