Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Burgstein, Nový Malín

hrad Burgstein

Malínský hrádek
Hrádek, lidově zvaný Burgstein, byl založen asi na přelomu 13.–14. stol., pravděpodobně za Jiljího ze Švábenic a na Úsově či jeho synem. Existence sídla však neměla dlouhého trvání, proto zřejmě neexistují písemné záznamy. V místě asi původně dřevěného hrádku jsou dochovány valy a vylámané příkopy.
Frankštát
Celkový pohled
2000 ©Radim Bystroň
Graficke pismenko Skromné pozůstatky hradní lokality zvané Burgstein se datují do přelomu 13.–14. století. Bývalý hrádek leží ukryt v lese asi 3 km východně od Nového Malína a stále vyvolává historické nejasnosti. Může za to druhé středověké sídlo v Novém Malíně, původně Frankštátu, které asi převzalo jeho funkci. Burgsteinem se např. zabýval historik L. Červinka, který se domíval, že jde o pozůstatek starověkého hradiska. To naopak zavrhuje F. Musil, který je přesvědčen o středověkém sídle. Hrádek leží na skalnatém podloží nad Malínskou roklí v areálu skalního labyrintu asi ve výšce 620 m n. m. Východní strana je chráněna skalnatým zlomem, západní strana zvolna klesá, takže ...
Ivo Rozehnal - zdroje: http://www.turistika.cz/mista/burgstein-ci-malinsky-hradek a Miroslav Plaček: Povrchová prospekce reliktů některých šlechtických sídel na Šumpersku, Přehled výzkumů 44/2002, Archeologický ústav AV ČR, Brno 2002, 16.1. 2016