Kamenný pranýř z roku 1630. Původně stával na náměstí jižně od kostela. Kolem roku 1800 byl přenesen za dnešní místo na východním úpatí Šibeničního vrchu a upraven na boží muka.
© Milan Caha 01/2008
Graficke pismenko Kašperské Hory měly od svého povýšení na město hrdelní právo. S výkonem spravedlnosti je ve městě spojeno několik míst. Šibenice stávala na kopci západně od města, který je dodnes nazýván Šibeniční vrch (Galgenberg). V části Cikánka bylo popraviště, na kterém byly stínány hlavy. Součástí výkonu práva byl i kamenný pranýř, který v sedmnáctém století stával na náměstí v Kašperských horách. Jedná se o válcový sloup datovaný rokem 1630, vysoký cca 150 cm, horní část je ukončena hlavicí. Poté, co ztratil svoji funkci – začátkem 19. století – byl přenesen na okraj města, k polní cestě vedoucí na Šibeniční vrch, byl na něj připevněn svatý obrázek a byl tak změněn na boží muka.