Kostel Narození Panny Marie poprvé připomínám r. 1377. V l. 1699–1701 barokně přestavěn hraběnkou Zuzanou z Vrbty. Polygonální věž přistavěná po r.1838. V r.1996 snesena báň, od r. 2007 rekonstrukce.
kostel Narození Panny Marie v Záchlumí
© Milan Caha 07/2007
Graficke pismenko Záchlumí je poprvé zmiňováno roku 1352 při registraci papežských desátků. Samotný kostel Narození Panny Marie je poprvé uváděn r. 1377 jako filiální ke kostelu v Horních Kozolupech. Jeho dnešní podoba pochází ze zásadní barokní přestavby z let 1699 – 1701, kterou iniciovala a nadala hraběnka Zuzana Antonie z Vrtby. Kostel je jednolodní, s trojbokým presbytářem sklenutým konchou, s dvěma bočními portály a elipsovitými okny. V roce 1838 byla k lodi přistavěna dnešní polygonální věž. Na konci 20. století byl kostel ve velmi zuboženém stavu, většina vnitřního vybavení byla zničena. V roce 1996 byla snesena báň věže. Na počátku 21. století obec spolu s církví zahájily jeho postupnou obnovu.
Milan Caha (zdroj: Emanuel Poche a kol., Umělecké památky Čech T/Ž, Academia, Praha 1982), 13.1. 2008