Původně gotický hřbitovní kostel, po požáru v r. 1711 obnoven v l. 1772–1779 do dnešní barokní podoby. Zařízení rokokové. Před kostelem malé lapidárium.
kostel sv. Jakuba v Kladrubech
© Milan Caha 07/2007
Graficke pismenko V roce 1396 je kostel sv. Jakuba zmiňován jako filiální k románskému kostelu sv. Petra, který stával v místě dnešního kladrubského hřbitova od 12. století do roku 1796. Kostel byl poškozen za husitských válek, opraven a znovu vážně poškozen požárem r. 1711. Když se mu v roce 1722 propadl strop, bylo rozhodnuto o celkové přestavbě. Ta proběhla v letech 1772–1779 a dala kostelu dnešní barokní ráz. V roce 1792 byl povýšen na farní a krátce nato byl zrušen hřbitov, který k němu patřil. V roce 1843 znovu vyhořel a dlouho měl místo báně nízkou dřevěnou střechu. Kostel prošel opravami v sedmdesátých letech 20. století a na samém jeho závěru v roce 2000.

popis

Jedná se o jednolodní, obdélnou stavbu s vysokou hranolovou věží (36 m) v západním průčelí. Loď je uzavřena polokruhovým kněžištěm. Ve výklenku do náměstí je socha sv. Jakuba, patrona horníků. Vybavení je rokokové, obsahuje umělecky zajímavé předměty, jako je achátový krucifix ze začátku 17. století či tabulový obraz Madony od nizozemského malíře z počátku 16. stol. Před vchodem do kostela je malé lapidárium, do kterého byly sneseny kříže,