Osamělá kaple severozápadně od Telče z roku 1663. Nechal ji postavit Jan Karel Jáchym Slavata na místě, kde při lovu spadl do vlčí jámy jako poděkování za svoji záchranu. Ke kapli vede od Telče křížová cesta.
kaple sv. Karla Boromejského
pohled od východu, menší postranní vchody vedou do krypty
Graficke pismenko Kaple svatého Karla se nachází přibližně 3 kilometry od města Telče, známého svým historickým centrem. Ke kapli mohou vaše kroky směřovat z několika stran. Můžete přijít od Telče po červené turistické značce a to překrásnou cestou – dlouhou staletou alejí přímo od centra. Druhá možnost, odkud k památce můžete dorazit, je z vesnice Vranova, která je autem z Telče přístupná po solidní silnici. Je sem i autobusové spojení.
Kaple je po celý rok uzavřena. Pouze ve výjimečných případech a větších církevních akcích je přístupná i zevnitř.
Miroslav Šamal, 9.1. 2008

historie místa
    Kaple sv. Karla Boromejského byla založena roku 1663 a to v důsledku události, která se opravdu stala – tudíž žádná pověst. Kapli dal vystavět Jan Karel Jáchym, syn Františky Slavatové, a to po události, kterou by nechtěl snad zažít nikdo. Při lovu v roce 1662 Jan Karel totiž spadl do vlčí jámy a musel zde přečkat noc. Ráno měl veliké štěstí – přikládal to boží pomoci – že okolo šli dva dřevorubci, kteří uslyšeli volání o pomoc a hraběte vytáhli

Jihlava  (JI)
    Telč