Barokní kostel vystavěný na na troskách vyhořelé fary v letech 1736 až 1738 italským architektem Octaviem Broggiem. Ve 2. pol. 20. století se Vtelno stalo památkovou zónou, kde byly v lapidáriu uloženy zachráněné památky z Mostu a jeho okolí.
Průčelí kostela
© Prudký Martin, 12/2009
Graficke pismenko Kostel se nachází jen pár metrů od silničního tahu Most - Žatec - Plzeň v příjemném prostředí obce Vtelno, která je součástí města Most. Kostel je hlavní dominatou obce, z návsi vede ke kostelu silnice, po které je možno se dostal automobilem. Pokud jste milovníky pěší turistiky, tak se vydejte přes rekreační areál Benedikt. V okolí se nacházejí ovocnářské sady a také Hipodrom. Jižním směrem je moc pěkný výhled na České Středohoří (vrcholy Milá, Raná), ale také na elektrárnu Počerady :-)
Severním směrem je naopak vidět město Most, rekreační areál Benedikt, Krušné Hory a vrchol Zlatník.
Ondřej Václavík, 8.1. 2008

turistické

Vtelenský kostel stojí na nejvyšším místě obce, na úrovni 315–320 metrů nad mořem a je přirozenou dominantou vsi na okraji Mostu. V bezprostředním okolí kostela jsou umístěny památky ze zbořených vesnic Mostecka.
    Prudký Martin , 26.12. 2009

historie

Kostel Povýšení sv. Kříže byl postaven jako barokní roku 1738 podle návrhu O. Broggia nákladem opata oseckého kláštera pátera Jeronýma Besheckera. Původní kostel, jak naznačuje farní kniha, stál na jiném místě, východně od současného, na zahradě dnešní fary. Kostel je jednolodní, s pravoúhle zakončeným presbytářem a obdélnou boční sakristií. Nad hlavním průčelím je vystavěna hranolová věž. Loď je valeně sklenuta a strop presbytáře je zakončen

Prudký Martin podle Uměleckých památek Čech - Emanuel Poche a kolektiv, Paměť krajiny středověkého Mostecka - Jan Klápště, 26.12. 2009

Most  (MO)
    Most-Vtelno