Hrady.cz
Barokní zděný kostel byl postaven r. 1804-1805 na místě původního dřevěného kostelíka z r. 1788. Na první pohled zaujme výrazná báň kostela a pokrytí jeho jižní stěny šindelem (na Šumavsku často používaný ochranný prvek staveb). Vnitřní zařízení kostela je barokní, převážně z doby jeho vzniku.
srnský kostel po opravě
Graficke pismenko Zajímavostí je, že v obci Srní a jejím okolí byla natočena známá filmová trilogie s hercem Tomášem Holým (režie Václav Gaier) - filmy Pod jezevčí skálou, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem.
17.7. 2012

historie

Horská obec Srní byla založena dřevaři na počátku 18. století. Její střed ležel v té době poněkud více na jih v oblasti dnešního Starého Srní. V roce 1788 byl v sedle nad obcí vystavěn dřevěný kostelík a obec se postupně stěhovala blíže ke kostelu. V letech 1804 – 1805 vyrostl na místě původního kostelíku zděný kostel Nejsvětější Trojice. Vysvěcen byl o dva roky později, v r. 1807. Kostel je jednoduchá jednolodní stavba, stylově nijak výrazná.

Milan Caha (zdroj: Emanuel Poche a kol., Umělecké památky Čech P/Š, Academia, Praha 1980), 7.1. 2008