Původně středověký karner, barokně upravený v roce 1757. Autorem přestavby a nástěnných maleb v kapli je Josef Hager. Barokní oltář vyzdoben sochami sv. Jana Nepomuckého a sv. Václava a hornickým reliéfem.
pohled od jihozápadu
© Milan Caha 01/2008
Graficke pismenko Kaple sv. Anny je součástí zajímavého hřbitovního areálu, jehož historie sahá do doby počátku města Kašperské Hory. Areál leži na návrší, asi 1,5 kilometrů západně od centra města. Drobná ale zajímavá stavba původně sloužila jako středověký karner, později jako kostnice sloužil přístavek k jižní lodi sousedního kostela sv. Mikuláše. Kaple byla barokně upravena v roce 1757. Autorem přestavby a nástěnných maleb v kapli je pražský malíř a architekt Josef Hager. Barokní oltář vyzdoben sochami sv. Jana Nepomuckého a sv. Václava a hornickým reliéfem. Kaple byla nějakou dobu rovněž cílem poutí.

Založení kaple
    Není jasné, kdy byla kaple vystavěna. Současná barokní podoba může být výsledkem rozsáhlejší opravy z roku 1757 (zřejmě staršího, již středověkého karneru), anebo byla celá kaple v tomto roce postavena nově.
    Alexandr Průša , 28.6. 2010

KOMPASS 1:50 000 (Geodézie ČS)