Torzo lípy u Spáleného mlýna, kde roku 1805 došlo k dohodě mezi Napoleonem a Františkem I. o ukončení války.
Celkový pohled na lípu u Spáleného mlýna
© Roman Řezáč 07/2006
Graficke pismenko Lípa se nachází u Spáleného mlýna, u silnice mezi Žarošicemi a Následovice, u křižovatky s odbočkou k Dambořicím. Dnes však již stojí jen torzo stromu, pod nímž došlo k uzazvření významné dohody mezi císaři.

popis

Pod lípou, respektive dnes jejím torzem, které se však stále na jaře částečně zazelená, se 4. 12. 1805, dva dny po bitvě, setkali Napoleon s rakouským císařem Františkem I., aby domluvili příměří a tím ukončili válku, která znamenala ztrátu životů mnoha tisíc mužů. Následky války však místní obyvatele pronásledovaly ještě další měsíce. Především drancování vítěznou armádou a problémy s pohřbíváním tisíců těl a s tím spojené epidemie přinesly