Hrady.cz
Synagoga vystavěná po vzoru vídeňského templu r.1830 na místě starších synagog, které postupně zanikly při požárech. První synagoga na tomto místě byla dřevěná, uváděná roku 1515. Dnes je zde depozitář Židovského muzea.
západní průčelí
© Milan Caha 09/2007
Židovské osídlení Brandýsa je uváděno do počátku 16. století. Již v roce 1515 je zde doložena prvá synagoga – dřevěná budova krytá šindelem, která stála ve dvoře obytné budovy. V polovině 16. století židovská obec načas zaniká. V roce 1559 jsou Židé z Brandýsa vypověděni a 18. července toho roku odcházejí do exilu do Poznaně. Mezi lety 1564 – 1567 se pak do Brandýsa židovské rodiny postupně vracejí. Synagoga spolu se židovským městem byla vypálena vojáky v roce 1622. V roce 1656 je stále uváděna jako pustá, není však jisté, zda se nejedná o ruiny synagogy, která byla po požáru v roce 1622 již obnovena. K další obnově došlo v roce 1657, za 130 let na jaře 1787 opět do základů vyhořela. Další budova byla menší a i ta vyhořela. ...
Milan Caha (zdroj Jiří Fiedler: Židovské památky v Čechách a na Moravě, Sefer 1992 a materiál Židovského muzea), 31.12. 2007