Moje místa 0
Téměř zaniklý hrad na hraně skalnaté výšiny na levém břehu řeky Ohře, naproti chebskému hradu. Hrad byl vybudován Václavem II. jako mocenský opěrný bod Českého království. Hrad a jeho dispozice zanikly lomem – až na fragment jedné zdi.
Jediný zbytek zdi hradu
Graficke pismenko V r. 1285 se oženil Václav II. s dcerou Rudolfa Habsburského Gutou. Cheb jako věno připadl k České koruně a na ochranu svého nově nabytého panství, a také jako ochranu mostu přes řeku, byl postaven nový hrad nazývaný Václavský. První písemná zmínka o hradu je až z roku 1394. V roce 1397 nechal Václav IV. most zbourat a hrad ztratil svůj význam. V letech 1447 a 1458 probíhají na hradě opravy, v roce 1542 je uváděn jako zpustlý. Pravděpodobně hrál neznámou roli v třicetileté válce. Při stavbě barokního opevnění v Chebu byl použit jako předsunutá bašta. Ještě významné části zřícenin byly zbourány v letech 1814–1821. Poté ...
Petr Nožička, čerpáno z T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 1999, 14.2. 2010

Časová osa

První písemná zmínka o hradu.