Bývalá tvrz přestavěná na renesanční obdélný dvoupatrový zámek s hřebínkovými klenbami v přízemí. V letech 1865–68 Thun-Hohensteiny rozšířen a novogoticky přestavěn.
zámek Zdíkov
pohled od východu

zámek Zdíkov

Graficke pismenko První zmínka o obci z r.1318, kdy je darována Vilémem Bavorem strakonickému konventu johanitů. Od poloviny 15. století patřila obec k panství Vimperk, od 30. let 16. století byla statkem rodu Malovců z Chýnova, kteří ji koupili od Kryštofa Koce z Dobrše. Po vystřídání několika majitelů se zboží vrací opět do rukou Malovců. Jan Malovec z Malovic jej v roce 1799 prodává hraběti Františku Sickingenovi a poté následuje řada dalších držitelů.
Tvrz je poprvé zmiňována v roce 1666, ale je možné, že zde stávala už od dob Koců z Dobrše. Za posledních držitelů Thun-Hohensteinů je v l.1865–68 rozšířena a přestavěna. Od roku 1920 je ve správě obce a byl využíván pro správní a školské účely. Dnes zámek účelově využit jako restaurace s ubytováním.
mystik (upraveno redakcí), 28.12. 2007

popis

Původní patrová budova tvrze měla obdélný půdorys o rozměrech 22 x 12 metrů. Při přestavbě v druhé polovině 19. století přibylo nové schodiště do patra a také další patro. Ke kratším stranám budovy byly přistavěny další díly – ty mají nízké štíty – a celková délka stavby dosáhla 38 metrů. Zámek kryje sedlová střecha.
    Ivka (Encyklopedie českých tvrzí, 3. díl., Argo, Praha 2005), 29.12. 2007

tvrz přestavěná na zámek