Barokní kostel z l. 1700 – 33 od významného italského architekta Domenica Martinelliho ve službách slavkovských Kouniců. Stojí na místě původního kostela ze 14. století.
Průčelí kostela sv. Jiří v Moravských Prusech. Vlevo kříž a pomník padlým za 1. světové války.
Graficke pismenko Moravské Prusy (část obce Prusy – Boškůvky) se nacházejí 8 km jihovýchodně od Vyškova na trase cyklostezky Vyškov – Nesovice – Koryčany. Mimo kostel sv. Jiří lze v obci navštívit i nepatrný kopeček s náznakem příkopu – zbytky tvrze místní šlechty a pozoruhodnou (svou architekturou) rolnickou mlékárnu na původní návsi. V sousedních Vážanech je „morová“ kaplička sv. Rozálie ze 17. století a obec lze použít jako východisko do lesů Litenčické pahorkatiny. Hned za lesem jsou Orlovice se starobylým kostelem, který původně náležel k vedlejšímu křižáckému hradu johanitů – Orlovu. Z něj se díky kontroverznímu výzkumu zachovaly jen nepatrné zbytky. Nedaleko ...
Milan Náplava, 28.12. 2007

historie

Počátky vesnice Moravské Prusy se dají jen s obtížemi vystopovat. Některé prameny uvádějí, že se poprvé připomíná již roku 1131 a v roce 1269 se po Prusech píše nižší šlechtic Martin. Není ovšem jasné zda se jeho přídomek váže k Moravským Prusům. Takže počátek obce se v současnosti hledá až ve 14. století, kdy se v zápisu v zemských deskách v roce 1349 uvádí, že díl vsi (polnosti, dvůr a mlýn) držel Nedvídek z Voděrad a další části majetku v

Milan Náplava podle L. Hosáka (1967) a M. Plačka (2007), 28.12. 2007

popis

Kostel sv. Jiří se situován na mírné vyvýšenině nad historickou návsí. Zdánlivě nevýrazná obdélná loď kostela s jednoduchou fasádou členěnou reliéfními sloupy (s několika okny a bočními vchody) je zakončena kruhovou kaplí s kuželovitou střechou téměř orientálního tvaru. Štíhlá hranolová věž v průčelí je opatřena hodinami a vkusnou lucernou nad hlavním vchodem. Dlouhá loď začínající věží a ukončená výrazným kruhovým kněžištěm dává kostelu