Hrady.cz
Původně renesanční tvrz postavená Ezechielem Malovcem, rozšířená po požáru v roce 1607, začátkem 19. století přestavěna na pseudogotický zámek. Dnes sídlo Obecního úřadu.
zámek Čkyně
pohled na průčelí zámku
Graficke pismenko První nepřímá zpráva o obci je z roku 1243, kdy je v souvislosti s johanitskou komendou ve Strakonicích zmiňován Bedřich ze Čkyně. Umístění sídla tohoto rodu se předpokládá západně od dnešního zámku na pahorku u odbočky na Předenice nebo také ke gotickému kostelu sv. Máří Magdaleny. V roce 1359 je část obce připojena k vimperskému panství, druhá část pak v roce 1422. Samostatné zboží pak byla až odpočátku do roku 1531, kdy ji získal Jan Malovec z Chýnova. V roce 1549 se zmiňuje jeho tvrz zvaná Vysoký Dvůr, která stávala sto metrů západně od zámku a byla připojena ke Čkyni až v roce 1736. Budovy dvora i s obytnou ...
Ivka (Encyklopedie českých tvrzí, 1. díl., Argo, Praha 1997), 30.12. 2007

popis

Jednopatrová budova s jedním traktem se známkami antiky a pseugotiky. V severní části hlavního traktu je obsažena původní renesanční tvrz, v přízemí jsou zachovány i valené výsečové klenby. Vnitřní úprava z 2. poloviny 19. století.