Moje místa 0
Tvrz je zmiňována poprvé r. 1325 za Heřmana z Mrdic. Zaniká již na počátku 15. století. Dodnes jsou k vidění val a příkopy obklopující obdélné tvrziště v lese zvaném Bažantnice.
Pohled přes val na západ na jihozápadní cíp akropole
Graficke pismenko Tvrziště se nalézá zhruba uprostřed lesa "Bažantnice", severně od Heřmanova Městce, blízko Klešic. Místo lze na dálku nalézt dle vysokých jehličnanů, které rostou v okolí tvrziště. Bohužel samotný areál je také poměrně hustě zarostlý náletovými dřevinami a výše zmiňovanými stromy, tudíž identifikace je do značné míry ztížená. V těsné blízkosti areálu se nachází malý rybníček.
Rostislav Vondra, 26.12.2007, 26.12. 2007

historie

V roce 1325 je v závěti Heřmana z Mrdic jmenována zdejší tvrz, později je označována i jako hrad. Ke konci 14. století koupil zdejší zboží Čeněk z Veselé (z Vartenberka). Na začátku 15. století ji vlastnil Jan Městecký z Opočna, který zboží připojil k Lichnici a snad právě tehdy tvrz zpustla.
    Rostislav Vondra - zdroj:Encyklopedie českých tvrzí II.díl K-R, Argo 2000, 26.12.2007, 26.12. 2007

popis

Tvrziště tvoří přibližně dva metry vysoký obdélný pahorek, obklopený příkopem a valem, někde až tři metry vysokým. Na severu a západě je příkop zamokřený. Východní část valu slouží jako ohrazení novodobého rybníčku.