Moje místa 0
Barokní kostel z let 1711 až 1732 vznikl přestavbou gotického farního kostela uváděného v roce 1374 a zničeného při požáru v roce 1611.
pohled od jihovýchodu
© Milan Caha 07/2007
Černošín je poprvé připomínán v roce 1290. Již v roce 1374, kdy jej získali pánové ze Švamberka, je uváděn farní kostel sv. Jiří. O čtvrt století později již patří Černošín pánům z Volfštejna. Na počátku 16. století přechází obec opět do vlastnictví Švamberků, kteří ji roku 1551 povyšují na městečko. Požár v roce 1611 zničil většinu starší zástavby městečka, včetně kostela. Dnešní barokní podoba je z let 1711 – 1732, kdy byl kostel nákladně přestavěn díky daru hraběte Prospera ze Sinzendorfu.
Milan Caha (zdroj: Emanuel Posche a kol., Umělecké památky Čech A/J, Academia, Praha 1977), 24.12. 2007