Původně renesanční budova bývalé radnice ze 17. století, přestavěna v 2. pol. 18. století v barokním stylu s prvky rokoka, později byla částečně klasicistně upravena. Dnes jsou tu byty a kanceláře.
Budova bývalé radnice, v jádru ze 17. století, přestavěna barokně, upravována klasicistně
Graficke pismenko Stará radnice sousedí s pozoruhodným renesančně-barokním kostelem sv. Ondřeje a renesančním zámkem. Na náměstí je též nevhodně opravená původní barokní fara a barokní sousoší sv. Floriána. Ve městě je dále zajímavá empírová hřbitovní kaple sv. Josefa a v místní části Chvalkovice na Hané je klasicistní zámek. Ivanovice dále sousedí s Hošicemi – Herolticemi (gotický kostel) a Švábenicemi (zbytky hradu, kostel a fara, barokní plastiky, obecní a kostelní muzeum). Město je přístupné po železnici Brno – Přerov nebo silnicí Vyškov – Kroměříž.
Milan Náplava, 23.12. 2007

historie

Město Ivanovice na Hané se poprvé připomíná ve falzu z roku 1183, kterým daroval vladyka Trojan Ivanovice řádu johanitů – rytířům sv. Jana Jeruzalémského, známým křižákům. Řád vlastnil Ivanovice až do roku 1490 kdy panství i svůj hrad Orlov prodal. Johanité zde stačili vybudovat vodní tvrz. Ta spolu s městečkem a celkovým panstvím přecházela z jednoho šlechtického rodu na druhý. Jmenujme zejména pány z Mořic, Kunovic, Doloplaz, Bílkova, Vrbna či

popis

Palác Staré radnice vykazuje prvky přechodu z baroka do rokoka s novějšími klasicistními prvky. Je to mohutná dvoupatrová budova s reliéfně řešeným štítem. Na něm je čtveřice imitací korintských sloupů se zdobnými hlavicemi, které „podpírají“ tympanon (s patetickým nápisem asi ze sklonku 19. století: „Miluj vlast, v ní bratry své, cti vždy právo občanské.“) a s jemnou balustrádou a třemi dekorativními vázami. Objekt najdete vedle kostela u

Vyškov  (VY)
    Ivanovice na Hané