Moje místa 0
V jádru pozdně románský kostel z poloviny 13. stol. Ojedinělý doklad vlivu panonské architektury na Moravě. Upravován v 17. stol., výrazně přestavěn r. 1827. Ve zdivu apsidy jsou odkryty románské slepé arkády.
Hlavní obrázek místa
Kostel od východu. Jádro kostela (loď i apsida) původní z poloviny 13. století, barokní a klasicistní úpravy.
Graficke pismenko Kolem kostela se dodnes nachází hřbitov. Na něm je hned u levé zdi kostela soubor několika litinových křížů. Kovaný kříž na hrobě faráře Lihna z počátku 19. století je pokládán za hodnotný doklad uměleckořemeslné úrovně lidového výtvarnictví. Na hřbitově i několik zajímavých náhrobků z 20. let 20. století. V nedalekých Nových Hvězdlicích stojí barokní zámek brněnských augustiniánů a kostel sv. Jakuba. Nad obcí zbytky středověkého hrádku. Tvrziště z 15. století je i v sousedních Pavlovicích.
Milan Náplava, 20.12. 2007

historie

Staré Hvězdlice se poprvé připomínají v letech 1282 – 88 v souvislosti se Skochem a jeho synem Onšíkem z Hvězdlic. V 14. století byly části vsi v rukou místní šlechty – Jindřich Sprank (do roku 1360), Cecílie – vdova po Janovi z Konice (do r.1365), sirotci po Janu Sprankovi a roku 1374 prodává Ješek ze Starých Hvězdlic jeden dvůr, les a patronát nad zdejším kostelem svému tchánovi Martinovi z Načešic za 130 kop českých grošů. Tehdy se v

Milan Náplava (Hosák - 1967 a informační cedule v obci), 20.12. 2007

popis

Kostel Všech Svatých je menší podélná jednolodní stavba z poloviny 13. století z cihlového zdiva s odsazenou podkovovitou apsidou a podélnou lodí. V ose apsidy je odkrytá slepá arkáda. Podobné prvky jsou vidět i ve zvonici. Kostel svou původní architekturou představuje ojedinělý doklad vlivu panonské architektury na Moravě. Kněžiště se do lodi otevírá pravoúhle odstupňovaným vítězným obloukem. V hranolové štíhlé zvonici s barokní bání je