Nejvýznamnější secesní stavba v Praze v sousedství Prašné brány. Vystavěn na místě bývalého Králova dvora v l. 1905–12. Na výtvarné výzdobě domu se podíleli přední čeští sochaři a malíři. Centrum společenského a kulturního života Prahy.
pohled z Hybernské ulice
© Jan P. Štěpánek 07/2007
Graficke pismenko Jedinečné dílo české secese, pražský Obecní dům na náměstí republiky čp. 5 v sousedství známé pozdně gotické Prašné brány. Na výzdobě domu se na počátku 20. století podíleli velikáni z řad českých sochařů a malířů jakými byli M. Aleš, M. Švabinský, A. Mucha či. J. V. Myslbek
Obecní dům byl vybudován pro společenské a kulturní potřeby hlavního města, kterým slouží dodnes.

Historie vzniku a výstavby Obecního domu
    Historie známého pražského Obecního domu se začala psát v roce 1902, kdy bylo započato s demolicí starého areálu bývalého arcibiskupského semináře s kostelem sv. Vojtěcha v severním sousedství Prašné brány. Někdejší seminář vznikl na místě staré královské residence vystavěné již králem Václavem IV. A na jeho paměť pojmenované Králův dvůr. Parcela, na které Králův dvůr a pozdější seminář stával, se v době asanace centra Prahy stala velmi

popis

Obecní dům v Praze na náměstí Republiky je jedinečným výtvorem pražské secese. Stavba v sobě pojí nejen architektonické, ale i výtvarné styly z přelomu 19. a 20. století. Česká secese je zde skloubena s prvky neobaroka, neorenesance i módních orientálních a západních prvků. Jako o ryze českém domě můžeme v případě Obecního domu mluvit dvojnásob. Na jeho výtvarné výzdobě se podíleli čeští velikáni jako Alfons Mucha, Mikoláš Aleš, Max Švabinský,