Hrady.cz
Gotická zvonice z roku 1525 v centru Kouřimi, poprvé přestavěna v roce 1570 mistrem Filipem. V roce 1670 vyhořela a proběhla další přestavba. J. Mocker ji po roce 1876 upravil pseudogoticky do dnešní podoby. Zvony jsou upevněny srdcem vzhůru.
Graficke pismenko Gotická zvonice pochází z roku 1525. V roce 1570 byla přestavěna vlašským mistrem Filipem. Tehdy byla spodní zděná část věže pokryta psaníčkovými sgrafity a nesla tehdy nepříliš obvyklou cibolovou báň s lucernou, horní patro bylo dřevěné. O sto let později vyhořela a byla opravena – byla celá, včetně dřevěného patra, omítnuta a dostala hodiny, které částečně zasahovaly i do stanové střechy – ta byla zakončena lucernou. Po roce 1876 proběhla pseudogotická úprava do současné podoby, kterou provedl J. Mocker – byla obnovena sgrafita a zvonové patro bylo nově vystavěno zděné, s pseudogotickými okny. Zvonice také získala jehlancovou střechu. Zvony jsou upevněny srdcem vzhůru.
Ivka (Karel Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri, Praha 1995), 16.12. 2007