Synagoga postavená v r. 1933–1934 na místě starší synagogy. Autorem je významný evropský architekt Peter Behrens z Berlína. Bohoslužbám sloužila do 2. svět. války, v r. 1953 ji koupilo město a upravilo na kulturní centrum, aula VŠ. Dnes je v ní kino.
© Milan Caha 12/2007
Židé se v Žilině objevují až v polovině 19. století . V roce 1850 si postavili první modlitebnu a cheder – školu. Tehdy v Žilině žilo pouhých 22 židů. Po židovském kongresu roku 1868 rozdělily židovské náboženské obce do dvou soupeřících větví: ortodoxní a kongresové – reformované (neologické). V r. 1881 byla neologická náboženská obec v Žilině tak velká, že si postavila vlastní synagogu. Ta sloužila do roku 1932, poté byla zbořena a na jejím místě vyrostla nová. Neologická synagóga v Žiline je jedinou sakrální stavbou německého architekta Petra Behrense (1868–1940) a řadí se mezi vrcholná díla slovenské moderny. Stavba je postavená ve střízlivé podobě orientálního stylu, je inspirovaná hrobem Ráchel mezi Jeruzalémem a Betlémem. ...
M.C. (zdroj: zilina-gallery.sk), 17.12. 2007

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec