Bytča
Synagoga z počátku 20. století stojící na místě starší synagogy zmiňované již v r.1801. Trojlodní halová stavba s velmi dekorativní a členitou fasádou v novorománském slohu stojící přes náhon naproti zámku. Dnes velmi zchátralá.
synagoga od zámku
© Jan P. Štěpánek 10/2007
Graficke pismenko Jednou z nejkrásnějších památek slovenského města Bytča, hned vedle renesančního zámku, je novorománská synagoga. Její velikost a zdobnost poukazuje na velkou váhu a sílu zdejší židovské komunity, která po dlouhá desetiletí ovlivňovala život ve městě.
Současný stavebně-technický stav synagogy je však ve velmi žalostném stavu a bude třeba tuto jedinečnou památku co nejdříve zabezpečit proti konečné destrukci.

historie

Výstavba bytčanské synagogy úzce souvisí s existencí poměrně velké židovské obce v tomto městě. Převážně na konci 18. a počátku 19. století se židovské obyvatelstvo aktivně podílelo na hospodářském i společensko-kulturním rozvoji města. První zděná synagoga je zmiňována již v roce 1801. Současná stavba v novorománském stylu je výsledkem přestaveb z počátku 20. století.

popis

Synagoga je tvořena stavbou na půdoryse blížícím se tvaru písmene „T“ s polygonálně zakončeným ustoupeným presbyteriem. Patrové stavbě dominuje vstupní mělký dvoupatrový rizalit vystupující až nad úroveň střech. Tato pomyslná věž je zakončena stanovou střechou s dvojicí štítů a drobnými věžicemi v nárožích. Průčelní fasáda je velmi bohatě členěna nejen ve svých hmotách, ale i v plastickém ztvárnění detailů, to vše v novorománském slohu. Vstupní

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    židovské památky