Starší zděný kostel z r. 1783 nahrazen v l. 1866–72 novým evangelický kostelem dle projektu Václava Urbánka ze Vsetína. Kostel tvoří jednolodní novogotická stavba se štíhlou průčelní věží.
evangelický kostel od jihozápadu
© Jan P. Štěpánek 12/2007
Graficke pismenko Evangelický kostel v obci Pržno, 6,5 km severozápadně od Vsetína. Nachází se v severozápadní části obce, na mírném návrší a tvoří tak výraznou pohledovou dominantu obce. Jednolodní stavba z 2. poloviny 19. století se štíhlou průčelní věží je vystavěna v novogotickém slohu.

historie

Stavba evangelického kostela v Pržně byla započata 15. 5. 1783. V průběhu desetiletí byl kostel několikrát opravován, ale po polovině 19. století už byl kostel natolik sešlý, že se začalo uvažovat o stavbě kostela nového. Starý kostel byl na rozdíl od tolerančních kostelů v okolí zděnou stavbou a rozměrech 20 m na délku, 10 m na šířku a 6,5 m na výšku. Strop byl rovný a vybavení – jak bývalo u evangelických kostelů zvykem – prosté. Nový

popis

Kostel je tvořen jednolodní obdélnou stavbou s ustoupeným drobným polygonálním presbyteriem. Jižnímu, vstupnímu průčelí dominuje mírně předsazená průchozí věž čtvercového půdorysu, která se nad úrovní hřebene střechy zužuje a mění tvar na ortogonální. Završené je štíhlou jehlanovou střechou. Celá stavba je vystavěna v novogotickém slohu, čemuž odpovídají veškeré použité architektonické prvky. Na oltáři je kopie Poslední večeře Leonarda da