Rychtrův dům

Martinický dům, U modrého jelena, U vlčího hrdla
Dům s dochovaným románským jádrem. Dnešní půdorys vznikl spojením několika starších objektů v letech 1714–26. Goticky, renesančně i rokokově upravený, klasicistní portikus Johana Ludwiga Krannera z r. 1798.
© Milan Caha 07/2008
Graficke pismenko Vývoj zástavby městiště Rychtrova domu byl dlouhý a složitý. Dnešní parcela domu vznikla postupným scelováním úzkých parcel mezi Malým náměstím a Michalskou ulicí. Nejstarší archeologicky doložený objekt v této poloze byla zemnice, která zanikla do poloviny 13. století. Na počátku 14. století zde stály nejméně 3 objekty. Románské prostory dvorce (velká místnost z kvádříkového zdiva, původní vchod z jižní strany objektu a řada architektonických detailů) se dochovaly pod východní části domu k Malému náměstí. Gotické části zdiva se dochovaly do úrovně 2. patra, částečně až do úrovně 3. patra. Renesanční přestavba je zřetelná zejména ve vnitřním ...