Renesanční Stará radnice s unikátními malbami fasády průčelí od Jana Březnického. Vystavěna v l. 1570–71. Po požáru v r. 1843 stavba opravena a v r. 1872 rozšířena. V l. 1909–10 a r. 1976 obnovena cenná malba fasády. Sídlo MěÚ Prachatice.
Stará radnice na prachatickém Velkém náměstí
© Jan P. Štěpánek 06/2005
Graficke pismenko Stará radnice města Prachatic v jižním nároží západní fronty Velkého náměstí. Památkově chráněný objekt, který byl v době svého vzniku stavbou zcela vyjímečnou. I přes mnohé zásahy, které ji v minulých staletích postihly, si radnice zachovala svůj ryze renesanční charakter a řadí se mezi naše nejcennější renesanční radniční domy.

historie

Objekt Staré radnice v Prachaticích byl vystavěn italskými mistry v letech 1570–71 na místě snad starší radnice. Výzdobu provedl malíř Jan Březnický. Radniční věžičku, kterou je možno vidět na Willenberově vedutě (1602), zapálil v roce 1707 blesk. Požár postihl radnici vícekrát: v roce 1719, 1832 a 1843. Právě patrně tehdy bylo zvalbení střechy hlavního křídla na jižní straně nahrazeno štítem. Také byla snesena vížka v průčelí a celá radnice

popis

Stará radnice je tvořena dvoupatrovou palácovou budovou s hlavním křídlem do náměstí a dvěma jednotraktovými křídly do dvora. Hlavní průčelí má rustikovaná nároží, půlkruhově završený bosovaný vstupní portál a bohatou malbu průčelí provedenou metodou chiaroscura, jedinou toho druhu ve městě. Po vzoru italských renesančních paláců jsou v přízemí malá zamřížovaná okna v šambránách, zatímco horní patra prosvětlují sdružená okna, propojená