Klášter založen r.1454 vně hradeb. R.1607 přistavěn kostel sv. Bernarda. R.1643 klášter vypálen a r.1645 zbořen. V r.1643 se františkáni přemísťují do města. V l.1651–54 stavějí nový kostel a 1654–71 nový klášter. Ten je r.1786 zrušen.
klášterní kostel z Masarykovy ulice
© Jan P. Štěpánek 12/2007
Graficke pismenko Bývalý klášter brněnských františkánů s kostelem sv. Maří Magdalény se nachází v samém historickém centru Brna, v dolní části Masarykovy ulice na nároží s Františkánskou ulicí. Východní zjednodušené barokní průčelí kostela tvoří uliční frontu hlavní Masarykovy ulice. Objekty bývalého kláštera se nacházejí za kostelem. Kostelu dominuje vysoká štíhlá neorománská věž.

historie

Původní františkánský klášter z roku 1454 byl situován vně městských hradeb, na předměstí při Svrateckém náhonu jihovýchodně pod Petrovem. V roce 1607 byl na zvětšeném území konventu postaven kostelík sv. Bernarda. Tato zaniklá stavby byla nevelká, ale s pozoruhodným polygonálním presbytářem a dlouhou lodí, završenou několika strmými příčnými sedlovými střechami, vytvářející souvislý sled strmých štítů. V roce 1643 při obléhání Brna Švédy byl