Hrady.cz
Zříceniny menšího gotického hradu snad ze 13. století. R. 1426 dobyt Sasy, r. 1459 připadl Sasku. R. 1469 pobořen, poté pustl až do 19. století. R. 1898 byla do části hradu vestavěna výletní restaurace. Dochovány sklepy, torzo paláce a hradby.
Altrathen - pohled na budovu restaurace z nádvoří
Graficke pismenko Altrathen se nachází v saském městečku Kurort Rathen, na trati Praha-Dresden, nejbližší železniční zastávka je Kurort Rathen, odkud můžete přívozem doplout na pravý břeh Labe, do části Niederrathen, kde se zachovaly typické hrázděné domky, v letních měsících se nabízí možnost návštěvy nedalekého přírodního divadla ve skalách z r. 1936.
Letovisko je východiskem značených turistických tras na nedaleký Neurathen, Bastei a mnoha dalších cílů. Na Altrathen však nevede značená cesta, je nutné jej najít. Je však na mapách běžně značen. Nachází se na skalním výběžku ve svahu severozápadně nad centrem městečka, přímo k jeho bráně vede asfaltová cesta. Dnes se nachází v soukromém vlastnictví, volně lze nahlédnout na nádvoří a do několika prostor hradu. Stav k r. 2003.
Pavel Jarý, 3.12. 2007

historie

Počátky hradu sahají zřejmě do 13. století. Příliš o něm nevíme, prameny uvádějí z dvojice hradů častěji významnější Neurathen. Altrathen (stejně tak Neurathen) byly dobyty saskými vojsky r. 1426. Po uzavření Chebské smlouvy připadl v roce 1459 Sasku. Předtím patřil společně s větším územím českému království. Roku 1469 byl pobořen, poté pustl až do 19. století, kdy o něj projevili zájem turisté, pro které byl upraven a dostavěn v duchu

popis

Na skalnatém výběžku nad městem Kurort Rathen, se zachovaly zbytky dvojice hradů. Výše položený, významnější Neurathen a o poznání menší Altrathen. Stavitel využil strategické místo, skalní výběžek ve svahu. Vznikl zde nepříliš velký hrad s palácem, z něhož se do dnešních dnů zachovaly sklepy, torzo paláce a hradby. Příchozího návštěvníka zaujme především stavba hostince z konce 19. století.