Kostel, pův. gotický byl postaven patrně ve 14. stol., zmiňuje se r. 1366. R. 1570 přistavěna renesanční věž, barokně přestavěn v l. 1745-1749. R. 1861 přistavěna kaple sv. Jana Sarkandera, v l. 1934-1936 přistavěna moderní chrámová loď. U vchodu je unikátní renes. náhrobník J. J. Zoubka ze Zdětína.
Kostel Nejsvětější Trojice ve Zdounkách
Pohled od jihu
© Pavel Vítek 02/2008
Graficke pismenko Zdounky leží 10 km jihozápadně od Kroměříže. Obcí prochází silnice II/428 Uherské Hradiště – Ivanovice na Hané a II/432 Kroměříž – Kyjov. Také se do Zdounek dostaneme vlakem z trati č. 305 Kroměříž – Zborovice.
Kostel Nejsvětější Trojice leží na návrší jižně od centra obce.
V obci se ještě nachází zámek, který je však v soukromém vlastnictví a vč. okolního parku není přístupný veřejnosti.

historie

Není zcela jasné, kdy byl kostel postaven. První písemná zmínka se objevuje r. 1366, kostel byl ale postaven pravděpodobně dříve. Existuje teorie (podle Františka W. Peřinky, autora Vlastivědy moravské), že kostel vznikl přestavbou původní tvrze, pravděpodobnější se ale zdá být varianta že tvrz stávala na prostranství těsně za kostelem (tvrz byla zpustošena husity r. 1423, r. 1520 se uvádí již jako zaniklá). Ke gotickému kostelu s malou

http://www.zdounky.cz, ŠNEJDAR, Petr. Kostel Nejsvětější trojice ve Zdounkách. Olomouc, 2011. diplomová práce (Mgr.). Univerzita Palackého v Olomouci. Cyrilometodějská teologická fakulta, 4.8. 2012

popis

Jednolodní stavba, hlavní oltář z r. 1870 je vytvořen z umělého šedého a červeného mramoru s dřevěným zdobeným svatostánkem z r. 1812 (relikviář se světcovou kostí - část předloktí sv. Jana Sarkandera). Nad oltářem je obraz Nejsvětější trojice od Ignáce Viktorina Raaba (1715-1787), jednoho z největších českých barokních malířů. R. 1882 byl obraz nahrazen kopií malíře Jana Zapletala, poté několikrát restaurován (částečně nevhodně; narušen). Na