Moje místa 0
Kostel postavený johanity v 13. století zřejmě na místě starší kaple, v r. 1598 opraven a nově zaklenut. Zbořen v r. 1785. Na jeho místě stojí na travnaté ploše barokní kříž z roku 1791. Archeologický průzkum potvrdil hřbitov okolo bývalého kostela.
Místo kde stál kostel sv. Víta, vlevo správní budova dvora a vpravo zrekonstruovaný klášter.
Graficke pismenko V okolí dnešního barokního kříže na místě zaniklého kostela sv. Víta si lze ještě prohlédnout areál kláštera s kostelem, barokní správní budovu klášterního velkostatku a nedaleko se nachází i empírový zámek Kociánka. Od královopolského nádraží vyjíždí autobusy do lesnatého okolí Útěchova (hrad Ronov) a Vranova (barokní poutní kostel a klášter paulánů s empírovou hrobkou Lichtenštejnů, gotický kostelík na skále ve Svaté Kateřině, zbytky Starého hradu a Nový hrad, slepencové skalní město Babí lom s rozhlednou, zbytky hradu a gotický kostel v Lelekovicích). Z Lelekovic lze pokračovat pěkným údolím Ponávky se soustavou rybníků a zaniklým jehnickým nádražím do Brna - Mokré Hory.
Milan Náplava, 2.12. 2007

historie

Kostel sv. Víta v Brně - Králově Poli stál přibližně v prostoru dnešní travnaté plochy s barokním křížem na rohu ulic Božetěchova a Kolárova v těsném sousedství klášterního velkostatku (jeho správní budovy – zámečku) a kartuziánského kláštera. Klášter byl ovšem mladší, byl založen na místě statku markraběte Jana Jindřicha v r. 1375. Farní správu měli v Králově Poli od 40. let 13. století křižovníci ze Starého Brna, od roku 1638 do zrušení

popis

Podle obrazu okolí kláštera ze 17. století byl kostel sv. Víta nevelkou jednolodní gotickou stavbou s barokními úpravami. Měl nevelkou věžičku s barokní bání a byl obehnán vysokou zdí, která obepínala prostor hřbitova.