Moje místa 0
Původně gotický kostel asi z přelomu 13. a 14. století, upravený barokně na konci 18. století. V interiéru zbytky nástěnných maleb ze 14. století.
Pohled na kostel od říčky Libochůvky od západu, hranolová věž barokní, loď gotická.
Žďárec se nachází v turisticky atraktivní krajině. Nedaleko obce jsou zbytky středověkého hrádku a vesnici lze využít jako východisko do údolí říčky Bobrůvky, nad níž najdeme zbytky hradů Víckova, Košíkova, Rysova a hrádků Skryje a Újezd. Žďárec je přístupný silnicí z Tišnova a Velké Bíteše nebo autobusem od železniční stanice Řikonín.
Milan Náplava, 2.12. 2007

historie

První písemná zmínka o vsi Žďárec na Tišnovsku se váže k roku 1358, kdy náležela k nedalekému hradu Víckovu. V roce 1365 prodává Bohuslav z Mitrova městečko Žďárec, vsi Holánkov, Vratislávku a Vidonín pánům z Lomnice. Při této příležitosti se poprvé ve Žďárci zmiňuje "hrad". Ten stál asi kilometr západně na dohled od kostela na skalnatém ostrohu nad říčkou Libochůvkou v místě zvaném "Hrádek". Ve zmíněném roce 1365 byl již zřejmě opuštěn, nebo

Milan Náplava podle L. Hosáka (1961), M. Plačka (1996) a průvodce Okolí Brna. Moravský kras (1990)., 2.12. 2007

popis

Kostel sv. Petra a Pavla se nachází v historické části obce v údolí říčky Libochůvky. Tato část byla díky přírodním podmínkám izolována od novější zástavby, která se nachází na kopci o něco výše. Zástavba kolem kostela si tedy víceméně zachovala původní středověké rozložení. Kostel tvoří mohutná čelní hranolová věž, k níž přilehá gotická loď s kněžištěm s opěráky a řadou goticky prolomených oken. Chrám je obklopen barokní zídkou se dvěma