Barokní budova z počátku 18. století, obydlí velkomeziříčského kata. Město vykonávalo hrdelní právo od 14.stol. až do prvé třetiny 18. stol., poslední poprava zde byla v r. 1730.
barokní katovna
© Milan Caha 12/2007
Graficke pismenko Pod ochranou románsko-gotického hradu vzniklo ve 14. století na soutoku dvou řek středověké město. Od roku 1385 vedlo městskou knihu, ve které se vyskytují údaje o pranýři a katovi, muselo již tedy mít hrdelní právo. Popraviště bylo východně od města na místě zvaném „Na Spravedlnosti“. Hrdelní právo město uplatňovalo až do prvé třetiny 18. stol. Poslední poprava zde byla vykonána v r. 1730, poslední popravený byl dvaadvacetiletý Jan Dvořák odsouzený za vraždu Matouše Lukšů z Radostína k lámání kolem.
Katovna je dnes v soukromém vlastnictví a je užívána k bydlení.
Milan Caha (Zdroj: Vladimír Makovský, Velké Meziříčí: historické a jiné zajímavosti, Městský úřad Velké Meziříčí, 2007), 1.12. 2007

popis

Barokní budova katovny v podobě z počátku 18. století stojí v ulici Pod Strání na soutoku Oslavy a Balinky. Tento dům býval obydlím velkomeziříčských katů. Obdélníkový přízemní dům má výrazný obloukový štít a kolem něj jsou zbytky původního kamenného ohrazení.